Nieuws

20 procent van de Nederlanders voelt zich zeer gelukkig

Ruim een vijfde van de Nederlanders ouder dan 18 jaar is zeer gelukkig. Op een schaal van 1 tot en met 10 geven ze hun geluk een 9 of een 10. Slechts 3 procent van de ondervraagden is ongelukkig. Zij waarderen hun geluk met een 4 of minder. Deze cijfers komen van een recent onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). De afgelopen vijf jaar ziet het bureau weinig veranderingen. Het geluksniveau zweeft altijd rond de 20 procent.

De mensen die het vaakst zeer gelukkig zijn, hebben een baan en bevinden zich in de hoogste inkomenscategorie. Vaak hebben zij ook een goede gezondheid. Meer dan de helft heeft dagelijks contact met familie, vrienden of kennissen. Ook werken zij vaker als vrijwilliger.

 

Gescheiden volwassenen, laagopgeleiden en mensen in de laagste inkomensgroep zijn juist het vaakst ongelukkig. Ze geven aan dat hun gezondheid slecht of zeer slecht is. Ook hebben ze minder contact met familie, vrienden of kennissen en doen ze minder vaak vrijwilligerswerk.

 

Dat vrijwilligerswerk helpt om je gelukkiger te voelen, concludeerde dr. Suzanne Richards van de University of Exeter Medical School ook al. Uit haar onderzoek bleek dat mensen die ten minste één uur per maand vrijwilligerswerk doen minder gezondheidsklachten hebben. Ze hebben minder last van depressies en zijn tevredener over hun leven.

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers » « Overzicht