Nieuws

Spaargeld Nederlanders in huizen en pensioenen

Hoewel Nederlanders als zuinig omschreven worden, sparen ze minder dan hun Europese collega’s. Gemiddeld heeft de Nederlander 22.000 euro opzijgezet, terwijl de Belg ruim 32.000 euro direct spaargeld ter beschikking heeft. Het gespaarde geld van de Nederlanders zit vast in huizen en pensioenen. De pensioenafdrachten en hoge woonlasten zorgen er voor dat het lastig is om extra te sparen, zo blijkt uit een rapport van het Economisch Bureau van de Rabobank.

Hoewel het goed is om geld hierin vast te leggen, is het volgens de bank ook belangrijk om spaargeld achter de hand te houden waar je direct over kunt beschikken. Hier kun je namelijk onvoorziene kosten mee opvangen.

 

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) concludeerde dit vorig jaar ook al in hun visiedocument over het stimuleren van sparen. Dit bureau adviseert alleenstaanden met een minimum inkomen minimaal 3.400 euro achter de hand te hebben; paren zonder kinderen en met een laag inkomen 4.300 euro en paren met twee kinderen 5.200 euro. Een vijfde van de Nederlanders heeft daar trouwens moeite mee, zij sparen helemaal niet.

 

De Belastingdienst heeft overigens een aanpassing gedaan. In 2017 hoefde je tot 25.000 euro geen belasting te betalen over je spaargeld, in 2018 is de heffingsvrije grens verhoogd tot 30.000 euro.

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers » « Overzicht