Nieuws

Social media beïnvloedt nachtrust jongvolwassenen

Het is algemeen bekend dat jongeren steeds actiever zijn op social media, maar het wordt een steeds groter probleem voor hun gezondheid. De nachtrust van de jongeren tussen de 18- en 25-jarigen heeft er onder te lijden. In 2015 had 26 procent hier last van, maar inmiddels staat de teller al op 41 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

Naast de slechte nachtrust heeft ook 22 procent van de jongvolwassenen een onrustig gevoel als zij bijvoorbeeld een bericht dat binnenkomt niet direct kunnen openen. Dit is zelfs 34 procent als het gaat om het missen van dingen bij het niet gebruiken van social media. Zodra het internet uitvalt, raakt 37 procent in paniek.

 

29 procent van de jongvolwassenen geeft toe verslaafd te zijn aan social media. Dit was in 2015 de helft lager. In 2015 was 17 procent 3 tot 5 uur actief op sociale kanalen zoals WhatsApp, Instagram en Facebook en slechts 4 procent was er 5 tot 10 uur mee bezig. Dit veranderde in 2017 tot 29 procent voor 3 tot 5 uur. 9 procent van de respondenten geeft aan nog langer actief te zijn. Er zit echter wel één positieve kanttekening aan het verhaal: jongeren zijn zelf van mening dat social media het contact met familie en vrienden versterkt. Terwijl sceptici menen dat ze juist minder tijd in real life met familie en vrienden doorbrengen.

 

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers » « Overzicht