Nieuws

Hoe bieden schoonheidsspecialisten IPL- en laserbehandelingen straks aan?

Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft hetzelfde standpunt als zijn voorganger. IPL/laser wordt, als de voorgestelde wetswijziging er komt, een voorbehouden handeling wet BIG. We vroegen een aantal schoonheidsspecialisten hoe zij omgaan met deze mogelijke verandering en we spraken ANBOS.

Sietske Wieman van Body&Vital Medispa in Houten heeft een huidtherapeut in dienst. Daarnaast werkt ze samen met een arts, waardoor de ‘verlengde arm’-constructie van kracht is. Sietske: “Dat minister Bruins het standpunt van zijn voorganger deelt, is heel heftig nieuws voor de branche. Vooral voor de gespecialiseerde schoonheidsspecialist die zich altijd aan de regels heeft gehouden. Het speelt al lang en we hebben allemaal heel erg behoefte aan duidelijkheid. Die is er nu gekomen! Ik heb in mijn bedrijf de afgelopen jaren al maatregelen genomen. Het zou niet goed zijn om maar te denken dat het wel mee zou vallen en goed gaat komen. Dan zou ik mijn bedrijf gestuurd hebben op gevoel en niet op de feiten die er minder rooskleurig uit zagen.
Ik heb drie schoonheidsspecialisten in dienst die de specialisatie ontharingstechniek hebben en een huidtherapeut. Daarnaast zijn er twee artsen voor advies en cosmetische handelingen verbonden aan mijn bedrijf.
Natuurlijk komt er een overgangsperiode en daarna zullen wij verder kunnen gaan met onze behandelingen onder toeziend oog van de BIG-geregistreerde huidtherapeuten en/of artsen.
We zullen dus meer afhankelijk worden en meer moeten samenwerken met deze beroepsgroepen. Ik denk dat krachten bundelen voor de toekomst heel positief kan werken. Maar het zou natuurlijk kunnen dat de artsen of huidtherapeuten hier een extra vergoeding voor willen ontvangen, waardoor het voor ons minder aantrekkelijk wordt om deze behandelingen nog uit te willen voeren. Alleen dan krijg je op een keer toch weer marktwerking en zal er vast wel een mooie samenwerking komen. Als ondernemer probeer ik alles zo positief mogelijk te bekijken, want voor elk probleem is een oplossing. Elke ondernemer en beroepsgroep heeft daar op zijn eigen manier mee te maken. Je hoort daar flexibel mee om te gaan en te kijken naar nieuwe kansen in de markt! Wij hebben een fantastisch mooi vak met heel veel mogelijkheden, waar ik elke dag weer van geniet.”

 

Anja Marra heeft een praktijk voor huidzorg in Drachten. Ze werkt samen met een bedrijf dat huidtherapeuten in dienst heeft. Anja: “Vanwege mijn drukke agenda en het feit dat ik sommige behandelingen als huidspecialist/schoonheidsspecialist niet kan aanbieden, komt er regelmatig een huidtherapeut naar mijn salon. Ik heb wel afgesproken dat steeds dezelfde persoon in mijn praktijk werkt, dat is fijn voor mijn klanten. Het is ook handig dat ik soms via dit bedrijf klanten binnenkrijg. We hebben er bewust voor gekozen om de overlap in de behandelingen die ik geef en die zij uitvoeren te scheiden. In mijn salon doet de huidtherapeut vooral de IPL- en laserbehandelingen. Omdat ik het zo druk heb met peelings zet ik de therapeut daar soms toch voor in. Ik heb het losgelaten om dit heel strikt vast te houden, met als ingecalculeerd risico dat ik misschien af en toe een klant kwijtraak. Ik heb namelijk een wachtlijst van anderhalve maand. Op deze manier heb ik er ook omzet van.”

 

Maaike Helmond van Huidinstituut Vannu in Opheusden heeft een huidtherapeut in dienst genomen. Maaike: “Deze collega werkt op de zaterdagen bij ons. Zij geeft de IPL- en laserbehandelingen, verwijdert couperose, pigment, steelwratjes en bloedblaasjes.
Dus als de wet verandert, voorzie ik geen problemen. We kunnen dit prima opvangen met de bezetting die we nu hebben. Wat ik een nadeel van huidtherapeuten vindt, is dat zij mensen zien als cliënten en wij behandelen ze als klanten en gasten. Maar de huidtherapeut biedt wel meerwaarde in mijn salon. Mensen weten hierdoor nog beter dat wij de huid serieus nemen. Samen kunnen de huidtherapeut en de schoonheidsspecialist de huid van de klant nog mooier maken en daar draait het uiteindelijk om.”

 

Marijke Stoop van Attirance Instituut voor Huidverberbetering in Breda heeft een huidtherapeut in dienst. Marijke: “Deze huidtherapeut geeft vooral IPL- en laserbehandelingen in mijn instituut. Daarnaast kunnen klanten die meer willen op het gebied van huidverbetering of acne ook bij haar terecht voor de intensievere peelings. In sommige gevallen zet ik de huidtherapeut ook in voor oedeemtherapie en camouflagetherapie. Al ruim tien jaar werk ik samen met huidtherapeuten. Soms in loondienst, soms huurde ik ze in. Dus ik ben aardig op de hoogte van de mogelijkheden. Voor mij heeft het meerwaarde om een huidtherapeut in loondienst aan te nemen. Op het gebied van behandelingen durven ze net iets verder te gaan dan de gemiddelde schoonheidsspecialist. Ook hebben ze meer know how met betrekking tot peelings en apparatuur. Daarnaast zijn ze verder op het gebied van pathologie. Commercieel gezien vind ik ze niet zo sterk, maar dat vang ik zelf op. In het verleden was het niet moeilijk om een huidtherapeut te vinden, nu is het lastiger. Zelf ben ik ook wel weer op zoek naar iemand. Ik ben er van afgestapt om een zzp’er of ondernemer een keer per week of per maand naar mijn salon te laten komen. Dit heb ik wel een tijd gedaan, maar ik vond het verdienmodel niet zo aantrekkelijk, omdat wij zelf ook acnebehandelingen en intensievere peelings geven.”

 

Marlies Verlinde, senior communicatiemedewerker ANBOS, merkt dat schoonheidsspecialisten er al rekening mee hielden dat de wetgeving zou kunnen veranderen. Marlies: “Onze leden zijn heel creatief en bedachten al oplossingen. Zo nemen zij huidtherapeuten aan of maken zij gebruik van bureaus die huidtherapeuten op een reguliere basis verhuren. En bij andere ondernemers komt er al regelmatig een arts of dermatoloog voor specifieke behandelingen. Met deze artsen of dermatologen kunnen zij in de toekomst een overeenkomst sluiten dat zij in hun opdracht en onder hun verantwoordelijkheid IPL- en laserbehandelingen mogen uitvoeren; de zogenoemde ‘verlengde arm’- constructie. Artsen werken echter niet met iedereen samen, ze moeten wel vertrouwen in de schoonheidsspecialist hebben. Stel dat er iets gebeurt dan moet de arts voor de tuchtcommissie verschijnen. Deze commissie kan een geldboete opleggen of de arts zelfs schorsen. De arts is er dus bij gebaat dat de schoonheidsspecialist goed opgeleid is.
Het is belangrijk om je te realiseren dat het gaat om een voornemen om de wet te veranderen. Er is nog geen wetsvoorstel ingediend, en als dat komt, moeten zowel de Tweede als de Eerste Kamer het goedkeuren en daarna moet de koning zijn handtekening er nog onder zetten. Ik verwacht dat er nog zeker wel een jaar overheen gaat. En zolang de nieuwe wet er nog niet is, mogen schoonheidsspecialisten nog de behandelingen zelfstandig blijven uitvoeren. ANBOS blijft zich de komende tijd inzetten voor een Algemene Maatregel van Bestuur. Dit betekent dat een selecte groep goed opgeleide schoonheidsspecialisten zelfstandig mag blijven werken met IPL- of laserapparatuur, ook na de wetswijziging.”

 

Foto: Bruno Bruins

Bestel nu 2 gratis proefnummers » « Overzicht

Bestel 2 gratis proefnummers

Aanmelden Nieuwsbrief