Business tip

Klantgericht ondernemen

Marja Wiersema, brandmanager, coach en trainer bij Care Cosmetics

Alle processen binnen een bedrijf stem je af op de klant. Deze persoon staat altijd centraal. Je let hierbij op wat je communiceert via de website, sociale media, prijslijst en merchandising.

 

Het is misschien een cliché maar bij het klantgericht ondernemen, verplaats je je in de klant. Je bedenkt je hoe je zelf behandeld zou willen worden in de schoonheidssalon.
Een klant komt geld ruilen voor diensten en/of producten die je levert. Wanneer je ervoor zorgt dat tijdens dit aankoopproces elk onderdeel klopt, zal de klant jou haar geld gunnen. Dit begint al wanneer je een bedrijf wilt starten. Je zoekt een geschikte locatie en kiest voor bepaalde producten die je aan kunt bieden. Belangrijk is daarbij dat je een goed beeld hebt van je doelgroep -de klanten- die je wilt bedienen. Je weet waar ze behoefte aan hebben, zodat je dit ook daadwerkelijk kunt bieden. Hierbij staat of valt je succes. Ook bij de dagelijkse gang van zaken staat de aandacht voor de klant voorop. Hier gaat nog weleens iets mis. Wanneer een bedrijf eenmaal loopt, worden zowel de ondernemer als de medewerkers soms meegetrokken door allerlei werkzaamheden die ook gedaan moeten worden. Hierdoor wordt de klant in alle hectiek gemakkelijk ‘vergeten’.

 

Hou de klant altijd in ere en laat alle werkzaamheden vallen wanneer de klant bij je is. Hierdoor kun je de klant alle aandacht geven die nodig is om de wensen en behoeften te achterhalen. Dan is het makkelijker om de klant te bedienen en adviseren. Pas dan zal een klant tevreden zijn met een bezoek aan jou. Wanneer je dit goed doet, zal de klant niet alleen kopen, maar zich ook binden aan je zaak.
Natuurlijk kan ik veel meer vertellen over klantgericht ondernemen maar dit zijn even in het kort de belangrijkste punten. Mijn omzet verhogende trainingen draaien om klantgericht ondernemen dus iedereen die meer wil weten kan zich hiervoor inschrijven.

Veel succes bij het ondernemen!
Marja Wiersema
www.uwcarecoach.nl

 

« Overzicht