Business tip

KLANTENWENSEN

Marja Wiersema, brandmanager, coach en trainer bij Care Cosmetics

Elke klant die bij de schoonheidsspecialist een afspraak boekt, heeft een bepaald doel voor ogen. Deze focus vertellen ze niet altijd direct uit zichzelf. Je moet dus met een gedegen intake achterhalen wat de wensen van deze klant zijn. Wanneer je uit jezelf aan het werk gaat, zonder enig overleg, is de kans groot dat je je klanten teleurstelt. Vraag dus altijd naar de reden van hun komst, zodat je aan die doelstelling kunt voldoen. En jouw adviezen daar op kunt afstemmen.

Doe je dat volledig en goed, dan zorg je ervoor dat de klant tevreden is en bij je terugkomt.
In de praktijk van alledag wordt dit nog weleens vergeten. Vaak bepaalt de schoonheidsspecialist zelf wat hij of zij ziet en stemt daar de behandeling op af. Soms zelfs zonder enig overleg.


Hoe groot is de kans dat jij als klant tevreden bent, wanneer je een gespecialiseerde zaak bezoekt en de verkoopadviseur niets aan jou vraagt, maar je gaat verkopen wat hij nodig vindt? Dat is namelijk wat er gebeurt als je niet weet wat het doel is van het bezoek van je klanten en je geen overleg hebt met de persoon in kwestie.

 

Op deze manier is het moeilijker om, naast de bestaande behoefte, ook latente behoeften aan te boren waarvan de klant zich niet direct bewust is. Want pas wanneer de klant merkt dat jij luistert naar zijn of haar wensen en jij je best doet om deze wensen in te vullen, gaat hij of zij je vertrouwen. Wanneer er vertrouwen in jouw advies ontstaat, staat de klant ook meer open als je 'meedenkt' en ook andere zaken die voor hem of haar van nut kunnen zijn bespreekbaar maakt. Dit wordt niet geaccepteerd wanneer hij of zij het gevoel heeft dat hij of zij niet eens 'gehoord' wordt.


Hier laat men in 'verkoopland' heel veel service en (ver)koopmogelijkheden liggen.
Hoe je een goed adviesgesprek voert en hoe je beter advieskansen leert herkennen, is te leren!

Wil je meer weten?


www.uwcarecoach.nl

Marja Wiersema

« Overzicht