Blog

Compassie met jezelf

Aster Naafs, lifecoach

In een maatschappij waarin vrijwel altijd wordt verwacht dat iedereen overal een mening over moet hebben, en die ook duidelijk mag verkondigen, is het knap lastig om een beetje compassie met jezelf te hebben. Een mening impliceert namelijk ook vaak dat er kritiek is. En die is niet altijd positief…

 

Hoe kun je dan nog een beetje compassie hebben met jezelf? En hoe kun je nog een beetje respect hebben voor je harde werk, wanneer een ander dat niet voor je heeft? Dit zijn lastige vragen. Ons verstand zorgt er namelijk voor dat we eerder vasthouden aan het negatieve, dan aan alles wat er die dag wel goed is gegaan.


Ons verstand zorgt er zelfs voor dat dat beetje kritiek of het niet hebben gekregen respect van de ander, stiekem best wel een beetje pijn doet. Ons verstand zegt dat we het niet goed genoeg doen. We gaan nog harder werken en nog beter ons best doen. Óf we negeren degene die ons kritisch heeft benaderd en soms slaan we zelfs met harde kritiek terug.


Tóch is het mogelijk om meer compassie met jezelf te hebben. Niet door die kritische klant uit de weg te gaan of die concurrerende collega te negeren. Wel door je niet altijd maar te laten leiden door je verstand. Omdat het aangeeft dat wat we ervaren, we diep in ons hart niet mogen voelen.


Compassie met jezelf houdt in dat je juist de pijn van dat stukje miskenning mag voelen. Dat je dat stukje toelaat, dat het bij je hoort én dat je erkent dat je niet perfect hoeft te zijn. Dat je er niet automatisch allerlei oplossingen voor hoeft te zoeken. Dat je gewoon een mens mag zijn die het niet iedereen naar zijn zin kan maken. Dat het zelfs een realistische kijk op de wereld is, dat we niet perfect zijn en dat niemand dit is.

 

Aster Naafs
www.lifecoachbreda.nl
 

« Overzicht