Blog

‘VETTE VOEDING ZORGT VOOR BETERE HUID’

Eva van Nieuwburg, voedingsdeskundige en eigenaar Beautyfood Academy. Haar bedrijf geeft nieuwe inzichten over voeding.

“Na 30 jaar lang voedingsadvies te hebben gekregen over de slechte effecten van vet op de gezondheid, blijkt het goed mogelijk dat we het verkeerde advies hebben gekregen.”

 

“Recent onderzoek ¹ laat zien dat het een misverstand is dat verzadigde vetten -als uit kokosvet, cacaoboter, vlees en roomboter- slecht zijn. Alle problemen waarvan ze als boosdoener zijn aangewezen, blijken juist te verminderen als we onze suikerconsumptie beperken en we meer vet eten. Hoe is dit mogelijk?”

 

Vetconsumptie
“Vetten blijken belangrijker te zijn voor onze gezondheid dan we tot voor kort aannamen. Het is interessant te zien dat als we de statistieken voor vetconsumptie en de statistieken voor overgewicht van de afgelopen dertig jaar over elkaar heen leggen, er duidelijk te zien is dat hoe minder vet we zijn gaan eten, hoe dikker we zijn geworden. Er zijn talloze onderzoeken die er op wijzen dat verzadigd vet ons helemaal niet ziek maakt. Het omgekeerde is eerder het geval. Gerenommeerde artsen stapten al over op een voedingsadvies met minder koolhydraten en meer vet, bijvoorbeeld dr. William Davis, dr. Andreas Eenfeldt en dr. Stephen Sinatra. Het door hen waargenomen resultaat voor de patiënten is: gewichtsverlies, verdwijnen van diabetes, daling van slecht cholesterol, een stijging van goed cholesterol en een toename aan vitaliteit.”

 

Meer rimpels
“Mijn eigen observatie is, dat mensen die heel weinig vet eten, meer last van rimpels hebben. En dit komt niet doordat ze dun zijn! Vet maakt namelijk een essentieel onderdeel uit van de celwanden. Door vetten te consumeren, blijft de celwand gezond. In een Japans onderzoek ² is naar voren gekomen dat vrouwen die meer verzadigd vet eten minder rimpels hebben. Je kunt het als volgt zien: De celwanden bestaan uit meerdere soorten vetten die essentieel zijn voor de doorlaatbaarheid van de celwand en de gezonde functie van de cel ³. Volgens dr. Mary Enig, voedingsdeskundige en internationaal erkend expert op het gebied van vet, bestaat de celwand voor 50 procent uit verzadigd vet!
Als het lichaam geen verzadigd vet voorhanden heeft, maar wel onverzadigd vet of transvet, dan worden deze vetten gebruikt in plaats van verzadigd vet. Transvetten zijn desastreus voor onze gezondheid, ze verminderen de doorlaatbaarheid van de celwand. Onverzadigde vetten zijn veel minder stabiel dan verzadigd vet en ze weerstaan minder goed de ‘tand des tijds’. In andere woorden: ze oxideren. Dus een dieet dat uit veel onverzadigde vetzuren bestaat en uit weinig verzadigd vet zorgt voor meer schade aan de celmembranen en leidt op die manier tot meer rimpelvorming.”

 

Celwanden
“Het eten van een dieet waar in het algemeen weinig vet in voorkomt, zorgt ook voor rimpelvorming en heeft als effect dat de celwanden minder goed hun verschillende functies uitvoeren. Bedenk hierbij dat van vet belangrijke hormonen worden aangemaakt in ons lichaam die op hun eigen manier een positieve bijdrage hebben aan onze vitaliteit en het vertragen van het verouderingsproces.
Volgens Donna Gates, Amerikaanse voedingsdeskundige en een expert op het gebied van anti-aging, zorgen vetten ervoor dat we er goed uit zien, ze hebben een vocht inbrengend effect op de huid en ze zorgen voor een goede hormoonbalans wat op zichzelf een verjongend effect heeft.”


Low Carb High Fat
“In de medische wereld wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van een zo geheten low carb high fat dieet. Hieruit kun je concluderen dat het niet de slechte naam verdient die het krijgt. Voor de schoonheidsspecialist is deze discussie een belangrijk onderwerp. Heel veel huidproblemen zoals roodheid en een snelle huidveroudering worden namelijk verergerd of veroorzaakt door inflammatie in het lichaam. Suikers in iedere vorm, ook een overmaat aan fruit, wakkeren inflammatie aan. Een bekende dermatoloog die op basis van dit principe werkt is dr. Nicholas Perricone.”

 

Aanpassing voedingsadvies?
“Ik verwacht dat het nog lang zal duren voordat er vanuit grotere adviesorganen een ander advies gaat komen. We zien wel belangrijke verschuivingen in de medische wereld, die uiteraard ook veel weerstand ontmoeten. Zo is er in Zweden de arts Dr. Annika Dahlqvist die haar patiënten met diabetes en overgewicht hielp met een dieet met veel vet en weinig koolhydraten. Diëtisten legden haar vanwege wanpraktijken voor aan The Swedish National Board of Health and Wellfare, dit is het grootste medische adviesorgaan in Zweden. Dit orgaan stelde een onderzoek in dat twee jaar duurde en concludeerde dat ze handelde naar de nieuwste inzichten voor mensen met diabetes en overgewicht.

Verder concludeerde het adviesorgaan dat ze haar patiënten geen schade berokkende, maar dat zij juist bij dit advies baat hadden. Ze mocht haar praktijk voortzetten. Inmiddels volgt naar schatting 22 procent van de Zweedse bevolking een dieet met minder koolhydraten en meer vet.

Ik denk dat het nog wel even duurt voordat het in Nederland zo’n vlucht neemt. Er zijn zeker mensen die zeer gebaat zijn bij een dieet met heel weinig koolhydraten en veel vet. Maar dat betekent niet dat we massaal geen bananen meer zouden mogen eten en gaan leven van de kokosolie.”

 

Bronnen:

¹ Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets: A Randomized Trial . Ann Intern Med. 2014;161(5):309-318. doi:10.7326/M14-0180
² Association of dietary fat, vegetables and antioxidant micronutrients with skin ageing in Japanese women. Br J Nutr. 2010 May;103(10):1493-8. doi: 10.1017/S0007114509993461. Epub 2010 Jan 20.
³ www.nature.com: Artikel door John Whitfield: The need for Fat (2002)

 

Andere bronnen:
www.eatfatloosefat.com
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract

 

Door Eva van Nieuwburg

 

www.superfoodsvoorsupervrouwen.nl

www.beautyfoodacademy.nl
 

 

« Overzicht