Blog

Alle kleuren van de regenboog

Marie-Catrien van Deijck, journalist

Het is vier weken na dato. Vier weken na mijn ooglidcorrectie. Echt, de ingreep is een fluitje van een cent. Ook daarna geen pijn, niets. Maar die kleuren…


Ik zie er nu weer bijna toonbaar uit, maar heb nooit geweten dat een mens zo kleurrijk kon worden. Van lichtgeel via turkoois naar kanariegeel, lila, donkerpaars en zwart. Alle kleuren van de regenboog kwamen voorbij, van net onder mijn wenkbrauw tot midden op mijn jukbeenderen. Mijn rechteroog won het daarbij met stip van het linker; nu was dat ook het oog dat meer hangend vel had dan het andere. Maar of het daarmee te maken had, weet ik niet.
En dat is op zich helemaal niet erg –je voelt er niets van- maar je kunt geen kant uit. Ik kwam in ieder geval niet verder dan een rondje met de honden, gewapend met een enorme zonnebril. Na anderhalve week moest ik echt even zelf naar de supermarkt en daar zag ik tegenop; ik kon toch moeilijk met die bril op alle rekken langs? Maar ook dat heb ik -alle meewarige en nieuwsgierige blikken negerend- overleefd. Ik heb twee weken lang heel braaf een aantal keren per dag met mijn zakjes diepvrieserwten op mijn ogen liggen rusten, dus van zwellingen heb ik geen last gehad. Helaas is tegen de kleurexplosie niets te doen en is het echt zaak dat je twee, drie weken na de operatie geen ‘representatieve’ functies hoeft te vervullen.

 

De hechtingen mochten er na een week uit en omdat ik het nogal tijdrovend vond om daarvoor vanuit het zuiden van het land naar de Velthuis Kliniek in Hilversum te rijden, had ik toestemming gevraagd dit door mijn huisarts te laten doen. Gelukkig maar: binnen een minuut waren beide draden eruit. De huisarts beaamde dat het supernetjes was gehecht; met één draad, zonder knoopjes.
Ik zie nu echt boogjes boven mijn ogen, in plaats van hangend vel, dus ik ben blij. In mijn ooghoeken zit nog een kleine zwelling, maar dat zou vocht zijn en zal waarschijnlijk nog verdwijnen.


Na drie maanden is het definitieve resultaat zichtbaar, maar voor nu zeg ik: ik zou het zó weer doen!


 

« Overzicht