Blog

Esthetische ingrepen

Périne Heerooms, winnares Beauty Award Beauty Salon van het Jaar met meer dan 3 FTE

U heeft het vast via de media gehoord, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt maatregelen rondom esthetische cosmetische ingrepen. Eindelijk, dacht ik toen ik dit las, dit kan veel narigheid in de toekomst voorkomen. De kennisgeving van de minister heeft al voor veel reacties gezorgd, ook binnen onze branche. Collega’s leggen contact met elkaar en cliënten stellen vragen.

 

Het komt er eigenlijk op neer dat de grijze zone van behandelingen door niet-medici onder de loep genomen gaat worden. Er blijken in de praktijk nog steeds mensen te zijn die zich bekwaam genoeg achten om behandelingen uit te voeren die eigenlijk niet door hen uitgevoerd mogen worden. Mijn inziens is het invoeren van de zogenoemde ‘vrije beroepen’ en het niet vastleggen van bepaalde aanduidingen daar de schuld van. Het woord cosmetisch specialist is niet beschermd. Ook de termen cosmetische geneeskunde en cosmetisch arts komen in de wet BIG en in het BIG-register niet voor. Deze woorden worden dan ook willekeurig gebruikt, wat voor veel verwarring bij de consument zorgt. Maar waar moet je dan op letten als consument, is nu de vraag?

 

BIG-registratie
Ik denk dat op dit punt een taak bij de echte specialist ligt. Duidelijkheid en transparantie naar de consument toe is van groot belang. In mijn geval heb ik dit via social media en in mijn maandelijkse column in de regionale krant gedaan. Hierin heb ik aangegeven dat ik bij cosmetische ingrepen altijd adviseer te informeren naar de BIG-registratie van de deskundige. Tevens leg ik hierin uit dat het beroep schoonheidsspecialist hier niet onder valt. Maar hoe weet een consument dan wanneer hij/zij met een bekwaam schoonheidsspecialist te maken heeft? Het aangesloten zijn bij een brancheorganisatie kan daarbij helpen. Het wil natuurlijk niet zeggen dat iemand die niet aangesloten is bij ANBOS (brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten) geen gediplomeerd specialist is, maar iemand die niet de juiste diploma’s heeft kan zicht nooit bij deze organisatie aansluiten.

 

Vakdiploma’s
De brancheorganisatie zet zich in voor de belangen van haar leden en het vak. Alle schoonheidsspecialisten aangesloten bij ANBOS beschikken minimaal over het diploma schoonheidsverzorging en eventuele vakspecialisaties zoals acne, ontharingstechnieken, camouflage en andere gespecialiseerde behandelingen. Deze gespecialiseerde vakdiploma’s staan geregistreerd (ook bij de zorgverzekeraars) en kunnen door de consument gevonden worden. Kortom, duidelijkheid voor de consument. Laten we er met z’n allen ervoor zorgen dat kwaliteit het belangrijkste blijft!

 

Périne

« Overzicht

Bestel 2 gratis proefnummers

Aanmelden Nieuwsbrief